غربالگری ژنتیک برای مددجویان بهزیستی

غربالگری ژنتیک برای مددجویان بهزیستی

غربالگری ژنتیک خانواده‌های دارای فرزند معلول

معاون توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور گفت: حدود ۲۵۰۰ نفر مشاور ژنتیک زیرنظر پزشکان آموزش دیده و آمادگی دارند خدمات مشاوره‌ای را به زوجین و افرادی که در آستانه فرزندآوری هستند، ارائه کنند.

به گزارش ایسنا، مجید رضازاده در حاشیه بازدید و نشستی که در مرکز تحقیقات ژنتیک میبد برگزار شد، افزود: سازمان بهزیستی به عنوان متولی خدمات اجتماعی و سلامت اجتماعی وظایفی را به عهده دارد که از جمله آن‌ها رسیدگی به امور معلولان و آسیب‌دیدگان و از آن مقدم‌تر پیشگیری از معلولیت‌ها و آسیب‌های اجتماعی است.

وی ادامه داد: این سازمان در حوزه پیشگیری از معلولیت‌ها، فعالیت‌های متعددی دارد که مهمترین آن‌ها پیشگیری از معلولیت‌های ناشی از اختلالات ژنتیک است و برای این که بتواند در این زمینه موفق باشد، تعداد زیادی مشاور ژنتیک را آموزش داده است.

معاون توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور تصریح کرد: سازمان بهزیستی در حال طراحی برنامه‌ای است که تا آنجا که امکان دارد از معلولیت‌های ناشی از اختلالات ژنتیک پیشگیری کند.

رضازاده یادآور شد: بخشی از معلولیت‌های ناشی از اختلالات ژنتیک قابل تشخیص است و از آن تعداد، بخشی قابل پیشگیری است که با توجه به این موضوع سازمان بهزیستی مصمم است در یک دوره دو یا سه ساله همه کسانی که فرزندان معلول به دنیا آورده‌اند و مستعد به دنیا آوردن فرزند معلول هستند را تحت غربالگیری ژنتیک قرار داده و به آنها کمک کند که دیگر فرزند معلول به دنیا نیاورند و به این ترتیب سبب شود توقفی در ایجاد معلولیت و افزایش تعداد معلولان ایجاد شود.

این مسئول، آزمایشگاه‌های ژنتیک را آزمایشگاه‌هایی عنوان کرد که با کمک در حوزه مشاوره و تشخیص در زمینه پیشگیری از معلولیت‌ها فعالیت دارند.

وی در ادامه تصریح کرد: سازمان بهزیستی به طور مستقیم متولی این آزمایشگاه‌ها نیست ولی به عنوان بهره‌بردار از این آزمایشگاه‌ها که تا به حال به دست خیّرین ایجاد شده‌اند، استفاده می‌کند و در این ارتباط نیز از کمک‌های خیّرین استقبال می‌کند و به آنها کمک می‌کند تا بتوانند برنامه‌های پیشگیری از معلولیت‌ها را اجرا کنند.

وی با اظهار امیدواری به افزایش خیّرین در زمینه پیشگیری از معلولیت‌ها در مورد مرکز تحقیقات ژنتیک میبد گفت: این مرکز با ظرفیت‌های خوبی که دارد، از مراکزی است که خیّرین با کمک به دولت آن را راه‌اندازی کردند و باید کمک کرد ظرفیت‌های این مرکز بالفعل شود و با استفاده از ظرفیت‌ها و خدمات این مرکز توسط مردم این منطقه و مناطق دیگر گامی در جهت پیشگیری از معلولیت‌ها برداشته شود.

دکتر «کمال دهقانی» نماینده مردم تفت و میبد نیز در نشستی که برگزار شد به وظایف و حوزه عملکرد این مرکز اشاره کرد و خواستار شد که با کمک‌های خیّری ساختمان این مرکز تکمیل شود و از نظر سخت افزاری و نرم افزاری نیز با کمک بخش خصوصی و دولت توسعه یابد.

«حسین فلاح» فرماندار میبد هم گفت: ظرفیت‌های خوبی در میبد وجود دارد که با مشارکت خیّرین و پر و بال دادن به آنها که بی اندازه به مشارکت در حوزه‌های علمی، آموزشی و فرهنگی رغبت و تمایل دارند، قطعاً سایت‌های مورد هدف سازمان بهزیستی در حوزه پیشگیری از معلولیت‌ها محقّق خواهد شد.

مرکز تحقیقات ژنتیک میبد از سال ۱۳۹۱ به عنوان قطب ژنتیک جنوب شرق کشور در زمینی به مساحت 3500 مترمربع و در زمینه خدمات آزمایشگاهی تخصصی ژنتیک در رشته‌های مختلف شروع به فعالیت کرده است.

این مرکز شامل بخش سیتوژنتیک که آنالیز مربوط به کروموزوم‌ها در آنجا انجام می‌شود و نیز بخش مولکولی است که آزمایش پی سی آر ، توالی یابی و آزمایش Array CGH که برای تشخیص بسیاری از بیماری‌های تک ژنی است، در آن صورت می‌گیرد.

گفتنی است؛ این مرکز در شهرستان ۱۰۴ هزار نفری میبد در ۵۰ کیلومتری شمال غرب مرکز استان یزد قرار دارد.

نوشته های مرتبط
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *