بیماریهای شبکیه میتواند افراد را از بدو تولد تا دوران سالمندی گرفتار کند؛ به عنوان مثال بیماریهای مادرزادی چون شب کوری میتواند از بدو تولد رخ داده و سلامت بینایی فرد را تحتالشعاع قرار دهد.
شبکیه داخلیترین لایه چشم است و شامل سلولهای گیرنده نور و سلول های عصبی میباشد.
این لایه بسیار نازک، ۷۵ درصد مساحت کره چشم را میپوشاند.
شبکیه، لایه حساس به نور را تشکیل میدهد و با تبدیل جریان الکترومغناطیسی نور به پیام عصبی و انتقال آن از طریق عصب بینایی به لب پسسری، به مغز توانایی دیدن را میدهد.
سلولهای گیرنده نور در شبکیه، دو نوع میباشند:
– سلولهای مخروطی که توانایی دیدن رنگها را در روشنایی به مغز میدهند.
– سلولهای استوانهای که بینایی در تاریکی را امکانپذیر میسازند.
جایی را که عصب بینایی از شبکیه خارج میشود نقطه کور میگویند.
لکه زرد (ماکولا) بخش دیگری از شبکیه است که در امتداد محور نوری کره چشم قرار دارد و در دقت و تیزبینی چشم نقش دارد.
علل بیماری های شبکیه:
«بیماریهای شبکیه میتواند افراد را از بدو تولد تا دوران سالمندی گرفتار کند؛ به عنوان مثال بیماریهای مادرزادی چونشب کوری میتواند از بدو تولد رخ داده و سلامت بینایی فرد را تحتالشعاع قرار دهد.
در سنین کودکی، نوجوانی و جوانی نیز ضربههایی که به چشم اصابت میکنند، عمدهترین عامل بروز اختلالات شبکیهای چشم هستند.
همچنین در سنین میانسالی و همزمان با شیوع دیابت، عوارض چشمی ناشی از آن نیز در افراد افزایش پیدا میکند.
بنابراین لازم است افراد مبتلا به دیابت توسط چشمپزشک نیز تحت نظر باشند و به صورت دوره ای چکاپ شوند. اغلب اوقات میتوان با اقدامات پیشگیرانه ساده جلوی بروز عوارض خطرناک چشمی را در این بیماران گرفت.
هر چه زمان ابتلا به بیماری قند طولانیتر باشد، احتمال ابتلای فرد به عوارض چشمی آن افزایش مییابد. همچنین افزایش نوسانات قند به علت عدم کنترل آن، شانس عوارض چشمی ناشی از دیابت را بالا میبرد. به همین دلیل بر ضرورت انجام معاینات سالانه تاکید میکنیم.
در دوران سالمندی نیز ناراحتیهای چشمی شبکیه از جمله بیماریهای ناحیه ماکولای چشم، شایع هستند.
عدم رسیدگی به این بیماری رفتهرفته قدرت بینایی را از فرد سالمند میگیرد و وی را خانهنشین میکند. تشخیص به هنگام برای درمان این بیماری ضروری است.
لازم است پدر و مادرها، کودکان نارس خود را که در دستگاه نگهداری میشوند، حتما برای معاینه چشم نزد متخصص ببرند تا اگر مشکلی وجود داشت، در همان بدو تولد از تشدید آن پیشگیری کرد.
البته برای نواقص و بیماریهای ژنتیکی نمیتوان کار چندانی انجام داد و خانوادهها باید قبل از فرزنددار شدن، آزمایشات ژنتیکی را انجام دهند، به عنوان مثال تنها سرطانی که به صورت ارثی منتقل میشود، تومور رتینوپلاستوم شبکیه چشم است که اگر به آن توجه شده بود، هرگز رخ نمیداد.
البته در حال حاضر این سرطان قابل درمان است و اقداماتی نیز برای بهبود آن از طریق سلولهای بنیادی در حال انجام است.»
روشی ساده برای تشخیص بیماری های شبکیه چشم
محققان استرالیایی موفق به کشف روشی جدید برای تشخیص بیماری تخریب ماکولا (منطقه مرکزی شبکیه) شدند.
بیماری تخریب ماکولا یک بیماری مربوط به سن است که احتمال بروز آن در افراد بالای ۵۰ سال وجود دارد؛ البته عواملی مانند مصرف سیگار و ژنتیک نیز در بروز این بیماری موثر است.
این بیماری در دید افراد تاثیر می گذارد، به این ترتیب که پس از آسیب و تخریب ماکولا، انجام فرآیندهایی مانند مطالعه و رانندگی که مستلزم دید مستقیم هستند ، تحت تاثیر قرار می گیرند. در برخی از موارد، این بیماری منجر به تاری دید شدید و در نهایت نابینایی می شود.
روش متداول تشخیص این بیماری بسیار مشکل است، چراکه بیمار باید پیش از انجام تست به مدت ۲۰ دقیقه در یک اتاق کاملا تاریک منتظر بماند تا برای آزمایش آماده شود. محققان برای رفع این مشکل یک روش جدید کشف کرده اند که دیگر نیازی به تحمل یک اتاق تاریک به مدت ۲۰ دقیقه نیست.
در این روش جدید، تشخیص تخریب ماکولا، تحت نور معمولی اتاق و با دستگاهی مخصوص انجام می شود.
در این روش تشخیص بیماری با سرعت و دقت بسیار بیشتری انجام می شود. هزینه درمان توسط این روش بسیار کمتر از روش قبلی است.
http://article.tebyan.net/245527/%D8%B4%D8%A8%DA%A9%DB%8C%D9%87-%DA%86%D8%B4%D9%85-%D9%88-%D8%A8%DB%8C%D9%85%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A2%D9%86
سلام من 18ساله هستم از زمانی که به دنیا اومدم مشکل شبکیه چشم (حساسیت سلول های استوانه ای و مخروطی )دارم و این بیمار ژنتیکی و مادر زاری است ما سه تا خواهریم و دو تامون این مشکل رو داریم پدر و مادرم نه ازدواج فامیلی داشته و نه هیچ کدوم این مشکلی داشتن خانواده مادریم هم چند نفر دچار این مشکل هستن
آیا راه درمانی برای این مشکل وجود داره
با سلام واحترام
باید مورد معاینات دقیق بصورت دوره ای قرار بگیرید. در حال حاضر روی بیماری شما تحقیقات خوبی صورت گرفته که به امید خدا به زودی به نتیجه خواهد رسید.
موفق باشید
با سلام و خسته نباشید و سپاس از خدماتتون
من 26سالمه و بیماری مادرزادی کولوبمم ایریس لنز شبکیه در چشم چپ
کولوبم شبکیه در چشم راست
دکترام تا دو سال پیش گفتن هنوز پیشرفتی بر این بیماری صورت نگرفته منم دیگه خسته شدم یه مدتی کلا نرفتم دکتر ایا درمانی هست چه در خارج ایران ممنون میشم راهنمایی کنین سپاس فراوان
با سلام واحترام
پیشرفتهای خوبی در زمینه این بیماری انجام شده است که ما را به آینده بسیار امیدوارم میکند. لطفا پیگیری کنید چون گاهی عوارض بیماری غیرقابل جبران است.
با سلام و احترام
من یه دختر دوساله دارم .در روز و بیرون منزل کاملا دیدش رو ازدست می دهد. دکتر به ما گفته که سلول های مخروطی شکل چشمش ضعیف هستند و فعلا کاری نمیشه کرد .خواهش میکنم اگه راه حلی برای این مشکل هست راهنمایی کنید. با سپاس
با سلام واحترام
احتمالا فرزند شما دچار بیماری آرپی شده است. با توجه به انواع بیماری در صورتی که برای شما امکان دارد برای معاینه دقیق با تعیین وقت به موسسه تشریف بیاورید.
با سلام و احترام
خواستم ببینم که بیماری ارپی قابل درمانه یا خیر یا فقط تو ایران درمانی نداره ؟
با سلام واحترام
در حال حاضر روش قطعی درمان این بیماری وجود ندارد. چندین روش پیشنهاد شده است که در حال تحقیقات نهایی هستند. در جهان
سلام وخدا قوت من یه پسر 1۱ ساله دارم که از بدو تولد به قول دکترها شبکیه چشمش مشکل داره وبدون عینک فقط تا ۱۰ سانتی میبینه ولی با عینک مشکلی ندارد .درزمان بارداری مادرش مشکلی نداشته وبیماری قند نداشته و۹ ماهه هم بدنیا آمده ولی درخانواده مادرش چند نفر این مشکل رادارند حالا پزشکان می گویند نمره منفی است ونمی دونم براش چکارکنم
اتفاقا پسر خیلی قوی است وبه اندازه یه بچه ۱۵ یاله قدرت بدنی داره ولی میترسم چیزهای سنگین بلند کنه تورا بخدا راهنمایی کنید
لطفا با موسسه تماس بگیرید.